Termostat sau Cronotermostat ?

Ce sa aleg: Termostat sau Cronotermostat ?

Termostat de camera

Un termostat de camera este folosit pentru mentinerea temperaturii dorite in camera (si in intreaga casa), Termostatul lucreaza comutand pornit / oprit sistemul de incalzire in functie de variatia temperaturii pe parcusul unei zile.

De exemplu, daca temperatura scade sub un anumit nivel, senzorul termostatului de camera poate comanda pornirea centralei termice integrate in instalatia de incalzire a imobilului. Daca temperatura din camera depaseste acea valoare de referinta (setata de catre utilizator), termostatul va opri centrala termica si temperatura din camera se va raci gradual.

Termostatele de camera sunt de mai multe tipuri, mecanice sau electronice, cu afisaj digital sau fara afisaj, etc., insa nu ne-am propus sa trecem in revista diferentele dintre ele in acest articol.

Cronotermostat

Un cronotermostat (sau termostat programabil, cum mai este numit) este ceva mai complex decat un simplu termostat de camera standard, deoarece faciliteaza programarea unor nivele diferite de temperatura pe parcursul zilei.

De exemplu, pe parcurul zilei, cand sunteti la servici, poate doriti sa opriti incalzirea sau sa setati o valoare scazuta pentru temperatura interiora a imobilului (cu scopul de a economisi combustibil), iar seara, cand ajungeti acasa, veti putea stabili un alt nivel de temperatura interioara. Deasemeni, in timpul noptii uzual se stabileste o alta perioada de scadere de temperatura.

Exista cronotermostate cu programare orara (la care se stabileste un program zilnic de functionare ce va fi mentinut pe parcursul intregii saptamani) si cronotermostate cu programare saptamanala (la care se pot stabili programe diferite de functionare in fiecare zi a saptamanii).

Cronotermostat, termostat programabil


Se recomanda montarea unui termostat de camera in imobile cu o suprafata de pana la 80 m2. Daca suprafata casei e mai mare se recomanda un alt sistem de reglare a temperaturii interioare (regulator cu senzor exterior, sau alta varianta de automatizare mai complexa). Aceste recomandari pleaca si de la modul de functionare al instalatiei de incalzire comandate de catre un termostat de camera: prin amplasarea termostatului intr-o camera, se transforma aceasta incapere intr-o camera-pilot, care ar trebui sa descrie din punct de vedere termic comportamentul termic al intregii case. Daca insa casa are o suprafata mai mare, este greu de gasit o astfel de camera-pilot, si se ajunge la disfunctionalitati ale instalatiei de incalzire si la scaderea confortului climatic.

Daca cineva sta permanent acasa, sau lipseste pentru scurte perioade de timp de acasa, este suficienta montarea unui termostat de camera. Daca insa locuitorii imobilului lipsesc periodic de acasa (de exemplu ziua, intre orele 9-17), se recomanda montarea unui cronotermostat.

In orice caz, cronotermostatul este mai bun, mai util decat un termostat simplu, insa si cronotermostatul are dezavantaje: este mai greu de utilizat (unele cronotermostate sunt chiar foarte complexe), si sunt mai ..scumpe.

La ora actuala exista cronotermostate cu ecran tactil (touchscreen), termostate cu comanda prin internet sau GSM, precum si multe alte variante, insa principiile sunt cele de mai sus.

© IVP Instalatii | Termostate camera, Termostate ambianta, wifi, internet | ANPC | SOL